Update your browser to view this website correctly. View list of available browsers
Permobil Portrett: Ida Ahlnér
Møt Ida Ahlnér, en 36 år gammel kvinne fra Sverige som lever med den alvorlige sykdommen ALS (amyotrofisk lateral sklerose).
Ida begynte å oppleve symptomer et år før diagnosen. Det ble plutselig vanskelig for henne å gå, hun falt ofte og mistet ting. Idas første møte med ALS skjedde imidlertid flere år tidligere, da hun mistet faren sin i samme sykdom nøyaktig seks år før sin egen diagnose.
Til tross for hennes kunnskap om ALS, kom diagnosen som et sjokk for Ida, spesielt fordi hun som 35 år gammel kvinne ikke passet inn i den typiske profilen, der de fleste er menn over 50 år. Livet hennes ble forandret, og hun måtte nå tilpasse seg den nye virkeligheten. Hun forteller imidlertid at både hun selv, familien og venner har funnet måter å håndtere situasjonen på.
Ida og mannen har alltid levd et aktivt liv med reiser, fotturer og klatring. — Det er litt vanskelig å klatre med ALS, jeg har prøvd, og det er vanskelig, sier Ida med et glimt i øyet. Først etter nesten ett år fikk hun sin første elektriske rullestol fra Permobil (Permobil F5 Corpus).
Senere skaffet Ida seg en Permobil X850 Corpus, som har gitt henne mye av friheten tilbake. Nå kan hun gå turer i skogen med mann og hund, shoppe uten store problemer og leve et mer normalt liv enn før: «Det blir ikke helt normalt, men mer normalt enn det var før». Hun beskriver hvordan det føltes å få bena tilbake: «Jeg kan nå gjøre mange av de tingene jeg måtte slutte med fordi jeg ikke kunne gå». Ida forteller at frihetsfølelsen hun fikk da hun fikk sin første elektriske rullestol var helt magisk.
Til tross for diagnosen har Ida fortsatt mange drømmer og planer for fremtiden.
Siden Ida ble syk har hun ikke kunnet jobbe. Hun sier at hun «trenger noe som gir livet mening», og derfor startet hun i 2023 en innsamling sammen med sine nærmeste venner og familie. Samlingen støtter ALS-forskning, og målet om å nå 50.000 svenske kroner ble raskt overgått – så langt har Ida samlet inn over 1,2 millioner svenske kroner. Denne suksessen stopper henne imidlertid ikke. Ida sier selv at hun er sta og et konkurransemenneske – hun vil fortsette fordi hun vil gjøre en forskjell. For Ida gir samlingen livet hennes mening, og nye forskningsresultater føles som en bekreftelse på at innsatsen hennes er med på å gjøre en forskjell.
I tillegg til kampen mot ALS, deler Ida historien sin på Instagram, hvor hun har over 5000 følgere. Her gir hun et innblikk i sin hverdag med ALS og har skapt forbindelser med mange andre som også lever med sykdommen. Spesielt mange unge med ALS henvender seg til henne.
«Livets lotteri er ikke alltid rettferdig, men sånn er det bare, sier Ida. Til tross for sykdommen føler hun at hun lever et godt liv – «det kan du gjøre, selv om du lever med en dødelig sykdom, som ALS tross alt er. Og en Permobil er en viktig del av det, siden den bidrar til å gjøre det mulig.»
Ida Caroline Ahlnér er født og oppvokst i Sverige, hvor hun fortsatt bor sammen med mannen sin, barna hans og hunden deres. Ida er utdannet ingeniør fra Jönköping University og jobbet som kvalitets- og miljøsjef i Husqvarna Group til hun ble syk. Hun har også vært prosjektleder og styremedlem i Uganda Child Care, som jobber for å gjøre familier i Uganda selvforsynt gjennom opplæring i effektivt og bærekraftig landbruk.
ALS (Amyotrofisk lateral sklerose) er en progressiv nevrologisk lidelse som påvirker nerveceller i hjernen og ryggmargen. Motoriske nevroner, som styrer de frivillige bevegelsene, degenererer over tid, noe som fører til tap av muskelkontroll slik at pasienten mister evnen til å gå, snakke, tygge og til slutt puste. ALS rammer vanligvis personer mellom 40 og 70 år, med en gjennomsnittlig diagnosealder på 55, selv om det også kan forekomme hos yngre mennesker. Sykdommen er 20 % mer vanlig hos menn enn kvinner, men denne forskjellen avtar med alderen. Omtrent 90 % av ALS-tilfellene har ingen kjent familiehistorie eller genetisk årsak, mens de resterende 5-10 % er familiær ALS (FALS), som er arvet gjennom en kjent genetisk mutasjon. Det finnes fortsatt ingen kur mot ALS.
Kilde: The ALS Association https://www.als.org/understanding-als